Το Μ/Κ πεζικό θύμα του κακού σχεδιασμού - Ντεμπάλτσεβε 2015.

 Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τη χρήση του Μηχανοκίνητου Πεζικού σε συνθήκες σύγχρονης μάχης. Το παράδειγμα που εξετάσαμε προερχόταν από τις τελευταίες συγκρούσεις στην Ουκρανία το 2014. Πρόκειται για μία περίπτωση όπου σχηματισμοί Μ/Κ πεζικού αξιοποιούν την θωράκιση, την ισχύ πυρός και την ταχύτητα τους για να περικυκλώσουν τις εχθρικές μονάδες. Το παράδειγμα αυτό, αν και σε μικρής κλίμακας μάχη, δείχνει πως η συνεργασία διαφόρων μονάδων (πυροβολικό-Μ/Κ-άρματα μάχης) μπορεί να πλήξει με μεγάλη αποτελεσματικότητα οχυρωμένες θέσεις.


 Σε ένα πόλεμο όμως δεν βαίνουν όλα πάντα καλώς. Μήνες αργότερα, στις αρχές του 2015, οι Ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να μετατρέψουν την πολη Ντεμπάλτσεβε σε οχυρό. Πρόκειται για κατοικημένη περιοχή στη καρδιά του σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Λουχάνσκ και Ντόνετσκ. 


 Η προέλαση των Ουκρανικών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση και τους δόθηκε η ευκαιρία να οχυρωθούν στην περιοχή. Παρ’όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θέσεις των αποσχιστών ήταν μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά τους. Όπως φαίνεται παραπάνω δόθηκε έμφαση ώστε να διασφαλιστεί η διαδρομή Σβιτλοντάρσκ - Ντεμπάλτσεβε για τον συνεχή ανεφοδιασμό. Ιδανικά οι Ουκρανικές δυνάμεις θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ζώνες αυτές προκείμενου να κόψουν την επαφή των πολιτοφυλακών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.


 Αντίθετα με τα σχέδια των Ουκρανών- και ύστερα απο αψιμαχίες ημερών- οι πολιτοφυλακές κατάλαβαν ότι οι Ουκρανοί αντιμετώπιζαν προβλήματα στον ανεφοδιασμό. Έτσι, οι δυο πολιτοφυλακές, προχώρησαν σε συντονισμένη επίθεση, απο τα δυτικά και τα ανατολικά της πόλης Ντεμπάλτσεβε. Στις 7-9 Φεβρουαρίου, ομάδες αποσχιστών απο το Ντονέτσκ προωθούνται απο τα δυτικά προς το Ντεμπάλτσεβε αφού κατέλαβαν την πόλη Βουλεϊρσκ. Η επίθεση ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική μιας και έτρεψε σε φυγή το τάγμα πεζικού υπεύθυνο για την προστασία της. Μοίρα πυροβολικού που βρίσκονταν μόλις 5 χιλιόμετρα απο τη πόλη σώθηκε ύστερα απο την παρέμβαση πυροβολαρχίας αντιεροπορικών όπλων.  Ταυτόχρονα, λίγο πιο πάνω, πραγματοποιήθηκε επίθεση σε κεντρικό φυλάκιο πάνω στον δρόμο μεταξύ Σβιτλοντάρσκ - Ντεμπάλτσεβε.


 Βλέποντας ότι οι φιλορωσικοί σχηματισμοί απειλούν να ανακόψουν την μόνη έξοδο διαφυγής απο το Ντεμπάλτσεβε, οι Ουκρανοί επιχειρούν μία έξοδο προς τα βόρεια με στόχο να παγιδεύσουν την επιδρομή απο το Ντόνετσκ.  Τις τελευταίες μέρες της πολιορκίας, οι Ουκρανοί είχαν παγιδευτεί μέσα στη πόλη. Η μικρή απόσταση απο τις εχθρικές γραμμές, έδωσε την ευκαιρία στο πυροβολικό των αποσχιστών να βάλουν συνεχόμενα, τόσο μέσα στη πόλη όσο και πάνω στον δρόμο του ανεφοδιασμού, κάνοντας έτσι την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων δύσκολη και ακριβή.


 Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν ώστε το εύρος κινήσεων των Ουκρανών να είναι πάρα πολύ μικρό. Σε αντίθεση, οι αποσχιστές μπορούσαν να περιμένουν, να παρατηρούν και να δρουν αναλόγως. Κι έτσι ακριβώς έγινε όταν τάγμα Μ/Κ πεζικού του Ουκρανικού στρατού έσπευσε να βοηθήσει το πολύ σημαντικό φυλάκιο μεταξύ Σβιτλοντάρσκ - Ντεμπάλτσεβε. Εκείνη τη στιγμή, σχηματισμοί απο τις πολιτοφυλακές του Λουχάνσκ πλαγειοκόπησαν τους Ουκρανούς σε ανοιχτό πεδίο, προκαλώντας σημαντικές απώλειες.  Ύστερα απο μία συνεχόμενη πτώση στην αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών δυνάμεων εκκενώθηκαν και οι θέσεις νότια του Ντεμπάλτσεβε ενώ οι αποσχιστές άρχισαν να καταλαμβάνουν τα προάστια της πόλης. Από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου Ουκρανοί και πολιτοφυλακές αναδιοργανώνονταν στις νέες θέσεις τους, με τους πρώτους να στερούνται υποστήριξης και να πλήττονται απο εχθρικό πυροβολικό. Από τις 16-17 Φεβρουαρίου οι αποσχιστές πίεζαν προς το κέντρο του Ντεμπάλτσεβε με μεγάλη ταχύτητα. Το μόνο ρεαλιστικό πλάνο ήταν η φυγή μέσα απο αγροτικούς δρόμους και χωράφια, κάτι που και έγινε τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου. Την υποχώρηση υποστήριξαν στα μέσα της διαδρομής ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών, ενώ απο το Σβιτλοντάρσκ πίεζαν ένα τάγμα Μ/Κ πεζικού και ένα ελαφρύ τάγμα Αναγνώρισης.


 Το δίδαγμα της επιχείρησης αυτής είναι πάλι σχετικό με την προετοιμασία και την εκτέλεση της. Πληθώρα Ουκρανών στρατιωτικών δήλωσαν μετά τη σύγκρουση ότι απο τη στιγμή που η περαιτέρω προώθηση τους ήταν αδύνατη, έγιναν απλά σταθεροί στόχοι. Ωστόσο μπορούμε να πούμε ακόμα ότι ο όλος σχεδιασμός είχε προβλήματα απο την αρχή. Πέρα απο το γεγονός ότι δε φάνηκε ξεκάθαρος στόχος μετά απο την ενίσχυση του Ντεμπάλτσεβε, δεν φάνηκε να υπάρχει και ιδιαίτερη μέριμνα για την υποστήριξη των περίπου 6.000 ανδρών που βρίσκονταν εκεί. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι ο αυτοκινητόδρομος Σβιτλοντάρσκ - Ντεμπάλτσεβε ήταν λιγότερο απο 10 χιλιόμετρα από τις εχθρικές θέσεις και άρα εύκολος στόχος για το πυροβολικό.


Comments