Δεν είναι όλα τα ΤΟΜΑ ίδια!

  

  Με τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στο δημόσιο λόγο, θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε κάποιες αντιλήψεις και δόγματα σχετικά με μερικά από τα πιο σημαντικά οχήματα των πεζοπόρων τμημάτων. 

 Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) αποτελούν ίσως την πιο σημαντική τεχνολογική εξέλιξη στο τομέα του μηχανοκίνητου πεζικού. Από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα λίγα έχουν αλλάξει στη δομή αυτών των μονάδων. Παρ' όλα αυτά το σύγχρονο μηχανοκίνητο πεζικό δεν βασίζεται σε τεθωρακισμένα φορτηγά Μ3 αλλά σε τεθωρακισμένα με αυτόματα κανόνια.

 Τα οχήματα τύπου Bradley και Stryker μας έχουν απασχολήσει ξανά και ξανά. Θα πρέπει όμως πρώτα να αντιληφθούμε το πως και γιατί δημιουργήθηκαν. Σημαντικό είναι εδώ να διευκρινίσουμε ότι και τα δύο είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ).

 Πρώτο χρονολογικά έρχεται το Μ2 Bradley. Η δημιουργία του στη δεκαετία του 1980 είχε ως στόχο να καλύψει το όλο και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ μηχανοκίνητου πεζικού και των αρμάτων μάχης. Πολύ απλά με την πάροδο των χρόνων οι αμάτιαστές πέρασαν από τα Μ48 στα Μ60 και τελικά στα Μ1 Abrams ενώ το πεζικό βασιζόταν ακόμα στα Μ113. Αυτό σήμαινε ότι οι σχηματισμοί αρμάτων μάχης, πιθανώς, να κινδύνευαν να χάσουν την στήριξη του πεζικού λόγω της τεχνολογικής διαφοράς. Την ίδια στιγμή, με την ραγδαία ανάπτυξη αντιαρματικών συστημάτων, γινόταν βέβαιο ότι το Μ113 δεν ήταν μία ασφαλής επιλογή.


 H απάντηση στα παραπάνω ζητήματα ήρθε το Μ2 Bradley του οποίου ο ρόλος ήταν να ενισχύσει πρώτα πρώτα τα άκρα των σχηματισμών αρμάτων μάχης αλλά και να δώσει στους διοικητές μεγαλύτερη ευελιξία κάνοντας πιο αποτελεσματική την ανίχνευση του εχθρού. Είναι κατανοητό ότι αυτό, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να το κάνει και ένα Μ113, ωστόσο η ταχύτητα, ο οπλισμός και οι ανιχνευτές του M2 Bradley δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση.

 Ως αντιδιαστολή στα παραπάνω έρχεται το Stryker. Όπως μας ενημερώνει ο Ταγματάρχης Γουόλτερ Γκρέι, σε δημοσίευση του 2017, το Stryker είναι ένα ΤΟΜΑ που απλά μπορεί να μεταφερθεί πιο γρήγορα. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι στην ίδια δημοσίευση, αναφέρεται ότι σε πιθανή εισβολή του Ιρακινού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, η μόνη ετοιμοπόλεμη μονάδα του Στρατού των ΗΠΑ, ήταν η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, η οποία όμως δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί γρήγορα και με ασφάλεια στο πεδίο μάχης λόγω έλλειψης τέτοιων οχημάτων. Ουσιαστικά θα λειτουργούσε ως ελαφρύ πεζικό 12.000 χλμ μακριά από οποιαδήποτε μονάδα υποστήριξης.

 Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πλεονέκτημα του Stryker. Εύκολα και σε σχετικά μεγάλους αριθμούς μπορεί να φορτωθεί σε  C5 Galaxy ή και C-130 και εντός ορών να βρίσκεται στο πεδίο μάχης ανοίγοντας δρόμο για τις υπόλοιπες, βαρύτερες, μονάδες. Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να προσδώσει επιπλέον ικανότητες σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη μονάδα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με το υπόλοιπο στράτευμα.Τελικά όμως πως μας αφορούν εμάς αυτά; 

 Μία σημαντική παράμετρος είναι ότι τίποτα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πέρα από αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Πώς θα είναι σε θέση η Ελλάδα να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει Stryker όταν δεν διαθέτει ΤΟΜΑ ικανά να συνοδεύσουν τα Leopard στο πεδίο; Αυτό ακριβώς διαπίστωσαν και στρατιωτικοί των ΗΠΑ σε άσκηση του 2015. Τα Stryker που υποτίθεται θα προστάτευαν το πεζικό και θα ενίσχυαν τα άρματα μάχης βρίσκονταν εκτός μάχης το ένα μετά το άλλο. Το συμπέρασμα ήταν απλό, τα Stryker δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τεθωρακισμένες μονάδες. Ίσως επειδή ο σχεδιασμός είναι τελικά το πιο σημαντικό στοιχείο, η μόνη λύση να είναι οχήματα για τις Ελληνικές ανάγκες και το Ελληνικό δόγμα.

Comments

 1. Ενδιαφέρον ανάλυση. Κάποια ερωτήματα:
  1) Τα ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ στο σύγχρονο πεδίο μήπως έχουν γίνει περίπου το ίδιο; Διότι πλέον βγαίνουν ΤΟΜΠ που έχουν ίδια θωράκιση και οπλισμό με ΤΟΜΑ, ενώ μπορούν να φέρουν πάνω κάτω τον ίδιο αριθμό επιβατών.
  2) Μήπως ως ΤΟΜΠ πλέον πρέπει να θεωρούμε τα τροχοφόρα και ως ΤΟΜΑ τα ερπυστριοφόρα;
  3) Στα ΤΟΜΠ του σήμερα συγκαταλέγονται και άλλα οχήματα όπως κάποια τύπου MRAP;
  4) Γενικά μήπως ήρθε η ώρα να γίνουν αλλαγές στους όρους που χρησιμοποιούνται;

  ReplyDelete

Post a Comment