Το Μ/Κ πεζικό στα καλύτερα του - Μάχη στη Καρλόβκα.

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το Μηχανοκίνητο πεζικό και τα ΤΟΜΑ που το συνοδεύουν σε κάθε περίσταση. Επομένως ας ξεφύγουμε για λίγο από το θεωρητικό κομμάτι και ας δούμε πως το Μ/Κ πεζικό χρησιμοποιεί στη πράξη τα μέσα που διαθέτει.

Για την έρευνα αυτή θα ανατρέξουμε στην Ουκρανία του 2014 και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ. Το συγκεκριμένο εγχείρημα περιελάμβανε ταυτόχρονη επίθεση προς τη πόλη του Σλαβιάνσκ στα βόρεια αλλα και προς το Ντονέτσκ στα Νότια. Η δεύτερη επίθεση, είχε ως στόχο να δεσμεύσει εχθρικές δυνάμεις μακριά από το Σλαβιάνσκ.

Σε αυτή ακριβώς την επιχείρηση θα σταθούμε εμείς. Όπως φαίνεται παρακάτω, η προέλαση προς το Ντονέτσκ είχε πολλά και διαφορετικά εμπόδια. Πρόκειται δηλαδή για μία πολυεπίπεδη άμυνα γύρω από τρεις διαφορετικές κατοικημένες περιοχές, της Καρλόβκα, του Πίσκυ και του Ντονέτσκ.
Οι αψιμαχίες στη περιοχή της Καρλόβκα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και η πόλη είναι χτισμένη πίσω από όχθες ποταμών και πυκνών δασών, σημεία γεμάτα με πολυβολεία και φυλάκια φιλορωσικών δυνάμεων. Στα βόρεια της πόλης μάλιστα υπάρχει και φράγμα το οποίο οι αποσχιστές είχαν γεμίσει με εκρηκτικά έχοντας ως έσχατη λύση το να πλημμυρίσουν την περιοχή.

Τα σημεία με την ισχυρότερη εχθρική παρουσία ήταν πάνω στον αυτοκινητόδρομο Ε50, ο οποίος ήταν ζωτικής σημασίας για μια πιθανή πολιορκία του Ντονέτσκ μιας και θα έκανε πιο εύκολη την ενίσχυση των Ουκρανικών δυνάμεων έξω από αυτή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα ήταν να κοιτάξουμε τι προτείνουν τα εγχειρίδια των στρατιωτικών. Ανατρέχοντας σε Σοβιετικά εγχειρίδια (μεταφρασμένα και αναδημοσιευμένα από τον Στρατό των ΗΠΑ) βλέπουμε ότι προτείνεται ταυτόχρονη επίθεση από δύο μεριές με χρήση αρμάτων μάχης, μηχανοκίνητου πεζικού και πυροβολικού ( MLRS, ολμοβόλα, πυροβόλα).
Και πράγματι, με αυτό ακριβώς το σκεπτικό προχώρησε και η επίθεση στη Καρλόβκα. Τρεις σχηματισμοί (δεν γνωρίζουμε ακριβές μέγεθος) πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιθέσεις. Δυο κινήθηκαν βόρεια και νότια του Ε50 στην είσοδο της πόλης, ενώ ο τρίτος πέρασε με ταχύτητα πάνω από το ποταμό Βόφσα περικυκλώνοντας τη πόλη. Την ίδια στιγμή κομμάτια πυροβολικού χτύπαγαν οχυρωματικά έργα και θέσεις του εχθρού με στόχο την καταστολή ή καταστροφή τους.
Αν και η προσπάθεια αυτή πέτυχε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ρίσκο που διέτρεχε ο τρίτος σχηματισμός να ανακοπεί και να εγκλωβιστεί ανάμεσα στη Καρλόβκα και το Πίσκυ. Υποθέτουμε ότι οι Ουκρανικές υπηρεσίες γνώριζαν τις δυνάμεις και τις προθέσεις των εχθρικών πολιτοφυλακών.

Παρόλα αυτά, το παράδειγμα αυτό δείχνει πως λειτουργεί ένας σχηματισμός μηχανοκίνητου πεζικού. Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών, ακόμα και όταν πέρναγαν με ταχύτητα πάνω από τους αντιπάλους τους, δέχονταν πυρά από ελαφρά και βαριά φορητά όπλα. Αυτό φανερώνει την αξία των τεθωρακισμένων οχημάτων, ικανών να μεταφέρουν με ταχύτητα τα φίλια στρατεύματα εκεί που χρειάζεται. Πέρα από τα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, ρόλο έπαιξαν και τα άρματα μάχης τα οποία με τον σημαντικά βαρύτερο οπλισμό τους, μπορούσαν να πλήττουν οχυρώσεις.
Όσον αφορά τα οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, μέσα από δημοσιεύσεις σε διάφορες πλατφόρμες, διακρίνεται κυρίως συγκέντρωση  BMP-1 σε μεγάλους αριθμούς και μερικά BMP-2. Στην μεριά των αρμάτων μάχης, πολλά Τ-64BV εντοπίζονται, ενώ κατα διαστήματα βλέπουμε και κάποια Τ-72. Σημαντική είναι η απουσία των BTR, τουλάχιστον στην σύγκρουση αυτή. Ίσως αυτό γιατί τα BMP μπορούν να μεταφέρουν επίσης πεζικό αλλά και βαρύτερο οπλισμό.


Comments