Η κατάληψη του Σαρακέμπ. Τι μας δείχνει για τη Τουρκία και το Συριακό ζήτημα.

Κατα το προηγούμενο έτος οι εξελίξεις στη Συρία οδήγησαν σε νέες γεωπολιτικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή οι οποίες, αν μη τι άλλο, οδήγησαν και στην επαναπροσέγγιση των Ρωσοτουρκικών σχέσεων και απο τις δύο μεριές


 Το Συριακό καθεστώς, αναγνωρίζοντας την στρατηγική σημασία της Ιντλίμπ και την δύσκολη θέση της Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και το ΝΑΤΟ, επιδίωξε μια σκληρή και τολμηρή πορεία προς τη πόλη. Σημαντική παρατήρηση είναι επίσης ότι κατα τα έτη 2018-2019 η Αεροπορική Βάση της Χμεϊμίμ στην Λαττάκεια δέχτηκε σειρά επιδρομών απο Τουρκικά drone. Η πρόκληση αυτή, ανάγκασε την ίδια τη Ρωσία να εμπλακεί ενεργά στην άμυνα της μιας και την αξιοποιεί πλήρως.



 Ύστερα απο εβδομάδες Ρωσικών εναέριων βομβαρδισμών και Συριακών προωθήσεων βόρεια προς τον Μ5, οι φίλο-τουρκικές πολιτοφυλακές υποχώρησαν απο την πόλη της Μααράτ αλ Νουμάν, ουσιαστικά στην απόληξη του αυτοκινητοδρόμου Μ5. Αυτό έγινε στα τέλη Ιανουαρίου 2020 και στέρησε απο τη Τουρκία μία σημαντική αρτηρία για τη διοχέτευση δυνάμεων και υλικού προς τα νότια.


     


  Στις 4 Φεβρουαρίου το ίδιο σκηνικό πραγματοποιείται και στο χωριό Ταλ Σουλτάν, όπου μετά απο βομβαρδισμούς στις γραμμές υποστήριξης ( απο Ρωσία και Συρία ) οι εχθρικές πολιτοφυλακές υποχώρησαν και απο εκεί ανοίγοντας το δρόμο για το Σαρακέμπ και την ένωση των αυτοκινητοδρόμων Μ4 και Μ5.



 Τελικά και πάλι κάτω απο παρόμοιες συνθήκες καταλήφθηκε και το Σαρακέμπ. Το κοινό στοιχείο όλων ήταν οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί των γραμμών υποστήριξης των φίλο-τουρκικών πολιτοφυλακών. Αυτό δε σημαίνει ότι έλειψαν οι μάχες ή και οι αψιμαχίες.


 


 Στο παραπάνω παράδειγμα, στο χωριό Ταλ Τουκάν, φίλο-τουρκικές πολιτοφυλακές είχαν οχυρωθεί σε λόφο βορειοανατολικά του οικισμού. Παράλληλα στα δυτικά βλέπουμε Τουρκικό στρατόπεδο που χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο του Τουρκικού Στρατού για συντονισμό πυρών κατα των δυνάμεων του Άσαντ. Στη περιοχή αυτή, σε απόσταση σχεδόν 3 χιλιομέτρων, έγιναν ταυτόχρονα σκληρές μάχες με βομβαρδισμούς ακριβείας αλλά και περικύκλωση Τουρκικών δυνάμεων με σκοπό την πολιτική λύση


 Οι επιχειρήσεις για το Σαρακέμπ δεν παρουσιάζουν κάποια τακτική ιδιομορφία ή καινοτομία. Αντίθετα είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πολέμου στη Συρία, συνοψίζοντας όλα τα κύρια στοιχεία του σε μία περίοδο εβδομάδων. 





 Στο επίπεδο της σύγκρουσης έμφαση δόθηκε στα Τουρκικά drone, όπου έγιναν και μερικές παρατηρήσεις παρόμοιες με εκείνες του πολέμου του Ναγκόρνο Καραμπάχ μερικούς μήνες μετά. Είναι μεν χρήσιμα σαν μέσα, αν αξιοποιηθούν σωστά ( προτεραιότητα οι γραμμές υποστήριξης ), αν χρησιμοποιηθούν σε σημαντικούς αριθμούς ( επίθεση 13 uav το 2018 αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από Ρωσικά στρατεύματα ) και αν απουσιάζουν μαχητικά αεροσκάφη. “Όλως τυχαίως”, οι Αζέρικες και Τουρκικές επιδρομές με drone κατα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ πληρούσαν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις


 Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται μία ξεκάθαρη προσπάθεια αποφυγής της λεγόμενης “τελικής μάχης”. Στόχος της Συρίας είναι η Ιντλίμπ, αλλά στην πραγματικότητα Ρωσία, Ιράν, ΕΕ και Τουρκία παρουσιάζονται πρόθυμοι να βρουν διπλωματική λύση. Γίνετα ,δηλαδή, ξεκάθαρη προσπάθεια να αποφευχθεί μία σύγκρουση που θα ανάγκαζαι όσους έχουν επενδύσει στο Συριακό ζήτημα να επέμβουν. Παράλληλα, όλα τα μέρη επιχειρούν να αποφύγουν συγκρούσεις που σίγουρα δεν μπορούν να κερδίσουν, πως φάνηκε και απο το παραπάνω παράδειγμα όπου σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, οι Συριακές δυνάμεις κατέλαβαν οικισμούς μετα την υποχώρηση των αντίπαλων στρατευμάτων. 

 

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Τουρκία φοβάται το Συριακό μέτωπο για το τι κινδύνους κρύβει σχετικά με την γεωπολιτική της θέση, αλλά και ότι παράλληλα το χρησιμοποιεί ως ένα απέραντο πεδίο έρευνας και ανάπτυξης σύγχρονης στρατηγικής και τακτικών.


Comments