Η βρετανική εμπλοκή στην Ουκρανία. Μία ξεχασμένη παράμετρος του ζητήματος.

  


Μέσα στις συνεχείς και κατα κύριο λόγω ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία, τα νέα απο το Ηνωμένο Βασίλειο φέρνουν στο φώς μία άλλη, ξεχασμένη όψη της αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας. Μετά απο μία εβδομάδα διπλωματικών επαφών φτάσαμε σε μία βδομάδα που κυριαρχείται απο ανακοινώσεις για την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης μιας και η σύγκρουση θεωρείται πολύ πιθανή. 

 Το τελευταίο διάστημα η αντιπαράθεση για την Ουκρανία έχει παρουσιαστεί ως μία απειλή, πρώτα απ΄όλα, για την ασφάλεια και την αξιοπιστία της Ε.Ε. και φυσικά για το κύρος του ΝΑΤΟ, με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ. Αίσθηση προκαλεί ακόμα η στάση της Γερμανίας η οποία φαίνεται ότι δεν διακινδυνεύει το μέλλον του NordStream-2. Σε αυτή τη στιμγή ακριβώς έρχεται η Βρετανία, η οποία στέλνει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία και κάνει αισθητή την παρουσία της στο ζήτημα αυτό.


Ενώ όμως όλοι οι υπόλοιποι “παίκτες” έχουν ξεκάθαρους στόχους, η Βρετανία τι επιδιώκει; 


 Όπως και για τις περισσότερες χώρες της Δύσης άλλαξαν οι γεωπολιτικές τους ανησυχίες, για τη Βρετανία το βέβαιο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής στις βόρειες θάλασσες δημιούργησε μία νέα κατάσταση με νέους κινδύνους αλλά πάλι με κεντρικό πρωταγωνιστή τη Ρωσία.

 Για το Ηνωμένο Βασίλειο, μία παραδοσιακά ναυτική δύναμη, η προοπτική υπερφαλαγγισμού στα βόρεια απο τη Ρωσία, τη στιγμή που ανοίγουν νέοι εμπορικοί δρόμοι και νέα πεδία εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, αποτελεί καθαρή απειλή στα συμφέροντα του.

  Να σημειωθεί εδώ η παρουσία Ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στον Αρκτικό κύκλο, οι οποίες εξελίσσονται όλο και περισσότερο, σε σημείο που πλέον μπορούν να φιλοξενήσουν μαχητικά αεροσκάφη σε σημαντικούς αριθμούς και για σχετικά μεγάλη διάρκεια.


Πως συνδέεται όμως ο βορράς με την ανατολική Ευρώπη;


 Για κάθε δύναμη η οποία επιδιώκει τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα είναι αναγκαίο πρώτα απ΄όλα το αίσθημα ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας και η κάλυψη των “κενών” ( ή έστω πιο αδύναμων ) σημείων. Για τη Ρωσία το σημείο αυτό είναι τη στιγμή αυτή η Ουκρανία. Οι πλατιές πεδιάδες που οδηγούν στην καρδιά του Καυκάσου είναι ξεκάθαρα ένα τρωτό κομμάτι των συνόρων το οποίο έχουν επιδιώξει να εκμεταλλευτούν ουκ ολίγοι επίδοξοι κατακτητές στην ιστορία. 

 Πέρα απο τα προφανή στρατηγικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στη Ρωσία η Κριμαία για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, η τεχνολογία δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το 1853 ( Πόλεμος της Κριμαίας ) και είναι πιαθνό πλεόν το πλήγμα των αμυντικών θέσεων στην χερσόνησο αυτή και από αέρος. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, για τη Ρωσία, να δημιουργήσει μία γκρίζα ζώνη σε βάθος πολλών χιλιομέτρων προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ετοιμάσει καλύτερη άμυνα σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Δύση.

 ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό δεν είναι απο μόνου του η κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσει ένα, όπως έχει φανεί, καλοσχεδιασμένο πλάνο δράσης απο το Κρεμλίνο για να έρθει και πάλι αποφασιστικά η Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, είναι όμως ένας παράγοντας που ενδιαφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Αν πράγματι είναι αναγκαίο το αίσθημα ασφάλειας στα δυτικά πριν προχωρήσει η Ρωσία στα “Βόρεια” σχέδια της, θα ήταν στο συμφέρον των αντιπάλων της όχι μόνο να καθυστερήσουν τις εξελίξεις στον Αρκτικό κύκλο δημιουργώντας έναν ακριβό και παρατεταμένο πόλεμο, αλλά να δείξουν κιόλας ότι σε πρώτη φάση μπορούν να πλήξουν τον αντίπαλο τους, πάνω στα σύνορα του και μακριά απο τα δικά τους, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους στρατεύματα. 

 Η ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Ουκρανίας, πάντα, παραμένει ψηλά στην ατζέντα όλων των ενδιαφερομένων και φυσικά και της Βρετανίας. Είναι ίσως και η μετά BREXIT εποχή που δημιουργεί συνθήκες ώστε η “ανεξάρτητη” Βρετανία να ασκήσει εξωτερική πολιτική όπως θεωρεί πρέπον και προωθώντας αρχικά τα δικά της και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. 

 Αν και η άποψη αυτή παρουσιάζεται, εκ πρώτης όψεως, ως τελείως αντίθετη με τις δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων που επιδιώκουν την διπλωματική επίλυση του ζητήματος και την σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία, δεν γίνεται να αποκλείσουμε και το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δεχόταν να συζητήσει με μία ενισχυμένη Ρωσία.

   


Comments