Οι κυρώσεις στην Ρωσία είναι καλά οργανωμένες Αναρτήθηκε χθες, 3/3/2022, η λίστα προσώπων και οργανισμών στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις μετα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενδιαφέρον προκαλούν οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς και η σειρά με την οποία παρουσιάζονται.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στην ανακοίνωση του State Department πρώτη θέση στις κυρώσεις κατέχουν οι κατασκευάστριες εταιρείες Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, βαλλιστικών πυραύλων και κατευθυνόμενων βομβών. Τέλος αξίζει να σημειωθεί και ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν παραγωγοί εξειδικευμένων μηχανημάτων για την κατασκευή πολεμικού υλικού.


Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι από το 2018 έχει δοθεί έμφαση εντός της Ρωσίας στο πρόγραμμα GPV-2027 που επικεντρώνεται σε μη επανδρωμένα συστήματα, στον ηλεκτρονικό πόλεμο, σύγχρονα πυρομαχικά ακριβείας και την εγχώρια παραγωγή εργοστασιακών μηχανημάτων, καθώς τα τελευταία αποτελούν κάποιες απο τις πιο ακριβές εισαγωγές της Ρωσίας.


Πριν το GPV-2027 υπήρχε το GPV-2020, το οποίο είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος εξοπλισμού, κυρίως Σοβιετικής προέλευσης, και την εκκίνηση έρευνας σε νέες τεχνολογίες. Είναι ξεκάθαρο ότι στη προηγούμενη δεκαετία η Ρωσία πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τον εκσυγχρονισμό μεγάλων σχηματισμών, αλλά και την γνωριμία της με νέες τεχνολογίες. 


Ουσιαστικά φαίνεται να υπάρχει μία προσπάθεια να ανακοπεί η όποια δυνατότητα ανάπτυξης νέων συστημάτων ή ακόμα και να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και σχεδιασμοί. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν τα σοβιετικά συστήματα και να φτιάξουν νέα αμιγώς “ρωσικά” συστήματα. Σε κάθε περίπτωση αυτό το εγχείρημα ίσως γίνει αρκετά δύσκολο στο μέλλον.


Πέραν των παραπάνω, σημαντικές αναφορές γίνονται και στις κυρώσεις προς το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας. Τη στιγμή που η Ρωσία βρίσκεται όλο και πιο κοντά στον πλήρη αποκλεισμό της από το SWIFT, οι δυνατότητες των συναλλαγών της μειώνονται σημαντικά. Αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία όμως καθώς μέχρι πρότινος αγοραστές ρωσικών οπλικών συστημάτων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αγορά ανταλλακτικών και στην εξειδικευμένη συντήρηση των όπλων αυτών. Η κινέζικη εναλλακτική, το CIPS, δεν προσφέρει την ίδια κάλυψη που προσφέρει το SWIFT μιας και περιορίζεται από μόνο του χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το Γιέν.


Ουσιαστικά οι κυρώσεις που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι στόχος δεν είναι μόνο η τιμωρία των ιθυνόντων της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και η απότομη αποδυνάμωση της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τόσο τα ρωσικά όνειρα για μία θέση στις νέες τεχνολογίες αλλά και η στέρηση ενός σχετικά σταθερού εισοδήματος για τον τομέα αυτό μέσα από την υποστήριξη των διάσημων οπλικών συστημάτων του.


Comments