Οι διαχρονικές αδυναμίες και οι νέες απαιτήσεις πιέζουν τις εξελίξεις

 


Μετά τις ανακοινώσεις και τις προσδοκίες για αυξημένους αμυντικούς προϋπολογισμούς ίσως δούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μία έμφαση στο πεζικό και σε νέα τεθωρακισμένα οχήματα. Τους τελευταίους μήνες του 2021 και στις αρχές του 2022 οι μετοχές Ευρωπαϊκών αμυντικών κολλοσών ξεκίνησαν μία άνοδο που εκτοξεύτηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό αποδίδεται αρχικά σε παραγγελίες για πυρομαχικά και την προώθηση προγραμμάτων για την αντικατάσταση ψυχροπολεμικών συστημάτων.


Ξεκάθαρα οι μεγαλύτερες αδυναμίες εντοπίζονται στο πεζικό. Η Ευρώπη “στοιχειώνεται” ακόμα απο τον ψυχρό πόλεμο με πολλά κράτη να χρησιμοποιούν οχήματα του 20ου αιώνα. Από M113 σε BVP και από Leopard 1 σε Τ-72, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται είτε ότι σύγχρονα συστήματα αναγκάζονται να επιχειρούν πλάι σε ψυχροπολεμικά όπλα, είτε ότι τα νέα οχήματα υπάρχουν σε περιορισμένους αριθμούς.

 

Ταυτόχρονα πολλά ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες απαιτήσεις ύστερα και από τις αποστολές βοήθειας προς την Ουκρανία που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πυρομαχικά, φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα καθώς και ελαφρά όπλα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι καινούριες “υποχρεώσεις” συνδέονται με υπάρχουσες ανεπάρκειες, ειδικά σε στρατεύματα τα οποία δεν είχαν φροντήσει για την επάρκεια του πολεμικού υλικού. 


Πλέον όλο και περισσότεροι βλέπουν με πιο κριτική ματιά την άμυνα της χώρας τους και αναγνωρίζουν διαχρονικά προβλήματα. Παραδοσιακά η Ευρώπη έχει να επιδείξει ισχυρές και σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις, τεχνολογικά ανεπτυγμένη αεροπορία αν και όχι σε σημαντικούς αριθμούς και αξιόλογες ειδικές δυνάμεις χωρίς όμως την απαραίτητη υποστήριξη για να διατηρούνται εκτός συνόρων για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. 


Η πολιτική κατεύθυνση των Ευρωπαϊκών κρατών μετά τον ψυχρό πόλεμο είναι γνωστή και έτσι τα παραπάνω δεν προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό όμως που πρέπει να μας τραβάει την προσοχή είναι ο τομέας πιο πιθανό να αναπτυχθεί ταχύτατα στο μέλλον. 


Ακούγεται η πιθανότητα συνεργασίας της Ελλάδας με την KMW, κατασκευάστρια εταιρεία των Leopard, για αναβάθμιση των ελληνικών αρμάτων μάχης και την ταυτόχρονη επένδυση της εταιρείας σε εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα. Το εγχείρημα δεν είναι απίθανο μιας και η Σλοβακία ολοκληρώνει ανάλογες συζητήσεις με την Rheinmetall. Συγκεκριμένα την απόκτηση 152 ΤΟΜΑ KF41 Lynx ύψους €1.7δισ. θα ακολουθήσει επένδυση €30εκ. στην Σλοβακία για την δημιουργία εγκαταστάσεων κατασκευής τμημάτων του συστήματος και η συνεργασία με δεκάδες μικρότερες εγχώριες επιχειρήσεις.


Την ίδια στιγμή οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. επεκτείνουν ήδη υπάρχοντα προγράμματα. Η Γαλλία με το πρόγραμμα Scorpion δεν αποβλέπει μόνο σε σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα αλλά σε μία καινούρια γραμμή παραγωγής που θα περιλαμβάνει ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, μονάδες υποστήριξης και ένα κοινό σύστημα πληροφοριών και επικοινωνίας μεταξύ των σχηματισμών.

Η Γερμανία από την άλλη ενώνει τις δυνάμεις της Rheinmetall και της KMW για την αναβάθμιση των PUMA και η Ιταλία έχει διαθέσει €2,1δις. Για την απόκτηση νέων ΤΟΜΑ, ιδανικά μέσα από ένα πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό της Γαλλίας.

Ξεκάθαρα οι μηχανοκίνητοι σχηματισμοί θα συναντούν μεγάλα προβλήματα σε οποιοδήποτε πεδίο αν δεν παρθούν αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση τους. Συμπληρωματικά, ο τομέας αυτός (των ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ και Αρμάτων Μάχης) αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολος, είναι από τις καλύτερες επιλογές για την προώθηση της αναβίωσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανικής βάσης. Πέρα από τις προφανείς ανάγκες οι σύγχρονες συνθήκες όχι μόνο πιέζουν τις εξελήψεις αλλά δίνουν και σημαντικά παραδείγματα από ένα πραγματικό πεδίο μάχης δίπλα στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Comments