Η Intel επενδύει πάνω από €33 δισ στην ευρώπη. Επηρεάζεται ο αμυντικός τομέας;

 


Η χθεσινή ανακοίνωση της Intel για επενδύσεις 33 δισ ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά απαιτεί την προσοχή όλων μας. Πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα που προκύπτουν απο την αυξημένη παραγωγή ημιαγωγών, το άνοιγμα αυτό μπορεί να δώσει στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική βάση νέα πνοή.


Η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στον ευρωπαϊκό χώρο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου έχουν μπεί σε έναν ανταγωνισμό για την ανάπτυξη και κατασκευή ημιαγωγών. Πέρα από την Κίνα η οποία οδεύει προς την αυτονομία στον τομέα αυτό, δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία εστιάζουν την προσοχή τους στην τοπική ανάπτυξη ημιαγωγών και άλλων κρίσιμων ηλεκτρονικών συστατικών.


Η σημασία των ημιαγωγών για οποιαδήποτε αμυντική βιομηχανία είναι τεράστια, μιας και δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη νέων συστημάτων, ή στη χειρότερη και η κατασκευή υπαρχόντων. Για μία Ευρώπη που έχει συνδέσει τον αμυντικό τομέα με την παραγωγή πολιτικών προϊόντων, φαίνεται ότι ικανοποιούνται όλες οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του λαού και της ηγεσίας της.


Ο ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, είχε αναφερθεί πέρυσι στην ανάγκη και την επιθυμία να επενδυθούν σημαντικά ποσά στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την ευρωπαϊκή αμυντική αγορά, μεταξύ των οποίων και σε ημιαγωγούς.


Το σχέδιο της Intel περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων της σε Πολωνία και Ιρλανδία αλλά και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών στην Γερμανία. Η Ιταλία ενδέχεται να δεχθεί το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής. Η Γαλλία από την άλλη θα διαθέτει κέντρο για την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) με κεντρικό στοιχείο την τεχνητή νοημοσύνη.


Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η επένδυση αυτή μόλις ανακοινώθηκε και επομένως θα μεσολαβήσει κάποιο διάστημα μέχρι να μπορεί να αξιολογηθεί η πορεία της με ασφάλεια και αντικειμενικότητα. Επίσης είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τον βαθμό στον οποίο η ευρωπαϊκή αμυντική αγορά θα συμμετέχει στις εξελίξεις. Η πολιτική ηγεσία έχει εκφράσει ενδιαφέρον προς αυτόν τον τομέα και πλέον της δίνεται η δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις. Οι χώρες υποδοχής των νέων επενδύσεων διαθέτουν επίσης τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση είναι έκδηλη η σημασία των ημιαγωγών και των λοιπών τεχνολογιών που μπορούν να αναπτυχθούν για την δημιουργία νέων συστημάτων.

Comments