Το δύσκολο "ταξίδι" των ελληνικών S300 στην Ουκρανία Υπόνοιες για μεταφορά αντιεροπορικών (ΑΑ) συστημάτων S300 απο την Σλοβακία στην Ουκρανία άφησαν ειδησεογραφικά μέσα των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και το CNN. Το εγχείρημα όμως, αν και σημαντικό, μπορεί να συναντήσει αρκετές δυσκολίες. Φυσικά η εξέλιξη του αφορά και την Ελλάδα

Το σχέδιο για παροχή σοβιετικών συστημάτων στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε με τους S300, αλλά αντίθετα το AA αυτό όπλο στέλνει το πιο ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα. Από πολιτικής σκοπιάς είναι η πιο σοβαρή απειλή προς τα ρωσικά σχέδια και μία ανάκαμψη απο το “φάουλ” των Mig-29. 

Όπως μεταδίδεται μέχρι τώρα, το πλάνο δράσης στην περίπτωση της Σλοβακίας μπορεί να περιλαμβάνει μεταφορά ΑΑ συστημάτων Patriot από την Γερμανία στην Σλοβακία για να καλυφθεί το κενό των S300. Το θέμα όμως δεν κλείνει εκεί, γιατί η Γερμανία θα πρέπει να καλύψει το δικό της κενό. 

Ουσιαστικά μιλάμε για μία νέα παραγγελία Patriot με τις διαφορές να έγκειται ποιος θα πληρώσει και ποιός θα παραλάβει την παραγγελία. Το ζήτημα των έκτακτων εξοπλιστικών αναγκών διευθετείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την νομοθετική πράξη περί “Αμυντικής Παραγωγής” (Defense Production Act, title III). Με βάση αυτό πρέπει να είναι δυνατή η αποστολή και εκτέλεση παραγγελιών από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ανα πάσα στιγμή και με άμεση προτεραιότητα. Σημαντική σημείωση είναι ότι αυτό αφορά αποκλειστικά την αμερικανική βιομηχανική βάση και άρα μόνο αμυντικά συστήματα αμερικανικής προέλευσης. 

Με λίγα λόγια δεν είναι δυνατόν το κενό των S300 να καλυφθεί από την αμερικανική αγορά. Μπορεί όμως να καλυφθεί ένα πιθανό κενό Patriot. Το ερώτημα αλλάζει πια, ποιός θα υποστεί το κενό; Είναι αναγκαίο να γίνει μία αρχική μετακίνηση αμερικανικού συστήματος από μία χώρα σε μία άλλη.

Τα σύγχρονα αντιεροπορικά δεν είναι ούτε φθηνά ούτε γρήγορα στην κατασκευή τους. Ακόμα, τα Patriot είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, πράγμα που σημαίνει ότι ανα πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μπορεί να παρουσιαστεί η ανάγκη συντήρησης, εκσυγχρονισμού ή συμπλήρωσης βλημάτων και συστημάτων ανάλογα με τις συνθήκες. Θυμίζουμε εδώ ότι το όπλο αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στην ανατολή, στην Ν.Κορέα, την Ιαπωνία και τη Ταϊβάν

Αν πράγματι πρόκειται να γίνει κάποια μεταφορά συστημάτων εντός της Ευρώπης, η πιο λογική εξέλιξη θα ήταν οι μετακινήσεις αυτές να δημιουργούν τα μικρότερες αδυναμίες και να είναι γρήγορη η κάλυψη τους. 

Η Ελλάδα θα είχε ενδιαφέρον να αντικαταστήσει τους S300 με πραγματικά σύγχρονα ΑΑ. Οι δυνατότητες συντήρησης, εκσυγχρονισμού και λοιπής υποστήριξης όλο και φθίνουν, την στιγμή που η τεχνολογία των πυραύλων και άλλων απειλών όλο και εξελίσσεται. Η Ελλάδα όμως είναι αρκετά μακριά από τον ρωσικό κίνδυνο συν του ότι τα λιμάνια της και οι θάλασσες της συχνά υποδέχονται ΝΑΤΟικά πλοία και αεροπλανοφόρα. Είναι αλήθεια δύσκολο σε αυτή τη συγκυρία να αναδείξουμε τις τουρκικές απειλές και τις εξοπλιστικές μας ανάγκες στην διεθνή κοινότητα. 

Comments